Dyrkning af Lunaria annua
Smuk lilla Lunaria annua

Læs dette indlæg om dyrkning af Lunaria annua som er en rigtig dejlig to årig plante, jeg holder meget af. Jeg har haft den i haven i mange år, og derfor forspire jeg den ikke mere. Den får lov til at så dig selv, hvilket den rigtig gerne vil. Jeg har planter med hvidbrogede blade, og hvide blomster, og den helt almindelige med grønne blade og lilla blomster.

Dyrkning af Lunaria annua
Hvidbroget Lunaria annua. Får hvide blomster.

Planten sætter store rosetter af blade det første år, og allerede i april skyder den lange stilkeud, med de smukkeste og meget velduftende blomster. En stor glæde efter en lang vinter.

Første år har planten kun blade.

Hvis jeg har mange Judaspenge i blomst, plukker jeg gerne en buket, for den blomstrer allerede i april måned, og den dufter så skønt af forår. Jeg ved dog af erfaring, at blomsterne har meget kort levetid i vaser – ca 3-4 dage.

De første duftende forårs tegn.

Brug de grønne frøstande i buketter.

De grønne frøstande er også værd at vente på, for de gør sig rigtigt godt som fyld i friske buketter. Pil bladene af stilkene og sæt dem sammen med næsten hvad som helst. Det er efter min mening rigtigt fint.

Frøstande på Judaspenge/Lunaria annua.

Jeg lader en del frøstande stå, for de er helt fænomenale som tørrede blomst, som kan bruges i tørrede buketter eller kranse. Tag dem endelig ikke for tidligt, men først når frøene er begyndt at udvikle sig, og frøkapslerne er tykke og saftige.

Buket med grønne frøstande.

Lunaria annua er velegnet som tørret blomst.

Du kan være lidt smart, og tager frø når de er helt modne – altså frøstandene er helt tørre og du kan se store runde frø. Disse frø kan du smide med let hånd rundt omkring i haven, i efteråret og så klare de selv resten.

Tørrede Judaspenge.

Det sker tit at de sår sig steder hvor det ikke er så heldigt, fordi de bliver store kraftige planter. De er nemme at få øje på når man først kender den. De små planter kan graves op og plantes i små potter, til senere udplantning, eller plantes med det samme på det sted du gerne vil have de skal gro. Den metode skal dog bruges i det tidlige forår, inden rodnettet er for stort.

Lille selvsået Judaspenge med brogede blade. Klar til at flytte.

Hvis du gerne vil igang med dyrkning af Lunaria annua og selv forspire frø, er det bedste tidspunkt i juli, for udplantning i efteråret, og blomstring året efter.

De bliver flotte og frodige i sol til halvskygge i en god næringsrig havejord.