Blade på dyrkningsbede i november.

Efteråret er for alvor over os. Farverne skifter og bladene falder til jorden. Vi har mange træer i haven og derfor mange nedfaldene blade. Det er helt fantastisk, for jeg bruger dem både i komposten, og som jordække på de tomme bede.

Efterhånden som jeg river bladene sammen lægger jeg et tykt lag oven på jorden. Herefter lægges et hegn oven på, så de ikke flyver væk. Der sker en helt naturlig kompostering, jorden er beskyttet, og til foråret rives de ikke komposterede blade væk. Så kommer der et lag kompost på, og så er vi klar til endnu en omgang blomster og grøntsager.

Et nyt område der skal ryddes og forberedes til dyrkning.

Oprydningen er i fuld gang, og jeg udvider dyrknings arealer hvert år. Næste år – 2024 – har jeg planer om endnu flere grøntsager. Oppe i hovedet tumler jeg med hvad der skal plantes og hvor. Jeg har flere kurser i bagagen om grøntsags dyrkning, men jeg er slet ikke på plads eller har haft den store succes endnu. Jeg skal se at få lavet mig en beplantnings plan, og sætte min lid til ‘lerning by doing’.

Skadedyr – Moskus ænderne har ædt mine rosenkål

Jeg følger Charles Dowding, har taget et af hans oneline kurser, og dyrker efter No Dig metoden. Det på trods, er jeg ikke helt tilfreds med mit udbytte. Jeg har været og er plaget af skade dyr. Alle dem du kan forestille dig. Dem oven over jorden, og dem under. Frustrerende, meget frustrerende.

Her ses en af synderne. Jeg tror ikke hun har dårlig samvittighed.

Men jeg overgiver mig ikke. Hvis de andre kan, kan jeg også. På et tidspunkt knækker jeg koden til lidt mere selvforsyning, men det er ikke så nemt som div. medier får det til at se ud til. At ‘ikke alt der skinner er af guld’, er helt på sin plads her.