Jeg er rigtig glad for mine Potentilla i min have. De ser ikke ud af meget når de ikke er i blomst. De minder en del om jordbær planter, og har også lidt tilfælles i blomster, frø og blade.

Potentilla Miss Willmott
Potentilla nepalensis – Miss Willmott

Potentilla som snitblomst

Potentilla

I sommerperioden skyder den op med lange flotte stilke, fyldt med de yndigste små blomster. Stilkene er så lange at de kan plukkes ind i vaser. Holdbarheden er desværre ikke mere end 5 dage. Hvis man ved det gør det ikke så meget. De sættes sammen med andre knap så holdbare stilke, og så går det fint.

Potentilla nepalensis
Potentilla nepalensis

Efter afblomstringen kan stilkene stadig plukkes og fylde ud og pynter rigtigt flot i blandede buketter. Det er i øvrigt en rigtig god ide at plukke, for det forlænger blomstringen, og planten bliver ved med at skyde blomstrende stilke til langt ind i efteråret.

Potentilla thurberi Monarchs Velvet
Potentilla thurberi – Monarchs Velvet

Frøsåning af Potentilla.

Frøene er bitte små, og minder om de frø der sidder på indtørrede jordbær. Hvis du vil samle frø skal frøene være brune, og nemme at ’nuldre’ af det lille frøhovede.

Buket af potentilla

Vil du så Potentilla skal du starte i marts måned, da der er en længere udviklingstid fra frøsåning til spiring. De små frø sås i bakker eller individuelle små celler. Så oven på jorden og dæk ikke frøene, da de skal have lys for at spirer. Hav tålmodighed, for de vokser langsomt!

Sår du tidligt – senest i april/maj – når dine planter at blive store frem til efteråret, hvor de kan plantes ud i haven, og blomstringen kan nydes året efter.

Har du fået lyst til at frøså Potentilla kan du finde frø HER

Du kan dele dine Potentilla, og få flere planter. Bedst i det tidlige forår, eller når den er afblomstrer i efteråret.