De sidste par år har Rudbeckia hirta været på manges læber, og det med god grund. Jeg har selv dyrket den i mange år, og forsøgt at udbrede kendskab til denne fantastiske kortlivede staude. Nu ser det ud til at det endelig er lykkes (ha ha)

Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta er ikke svær at dyrke, men hvor mange år den overlever er det store spørgsmål. Jeg har planter der er 6 år gamle, andre overlever kun en enkelt sæson. Hvad der lige er forskellen fra den ene plante til den anden, har jeg ikke svaret på. Der findes rigtig mange sorter, og jeg har selv afprøvet de fleste.  

Rudbeckia hirta

Frøsåning af Rudbeckia

Da det kan være en kortlivet plante, er det en god ide at så nogle hvert år Frøene er små, og de skal sås allerede fra marts måned, hvis du vil have tidlig blomstring. Hvis du sår senere end marts kommer blomstringen ikke rigtigt i gang inden fugt og kulde sætter ind i efteråret. Frøene skal have lys for at spirer, så der sås på overfladen af fugtig så-jord. Spiringen kan tage fra 10-21 dage.

Rudbeckia ‘Sahara’ HER

Dyrkning af Rudbeckia

Planterne plantes ud i bede med 25-30 cm afstand, og der gives opbinding, så de ikke vælter. Højden på stilkene varierer fra sort til sort.  De trives bedst på en solrig plads, og tåler en del tørke. Pluk gerne, da det betyder flere stilke. I ekstremt tørt vejr er det dog en god ide at vande.

Rudbeckia er ikke én af de bedste snitblomster, da holdbarheden ikke er mere end 5 dage. Pluk nå blomsten er helt sprunget ud, men ikke har sat støvdragere, så holder den længst.

Lad de visne stilke og blade stå vinteren over, og skær først tilbage når du kan se at der er grønne skud på vej i bunden. Men aldrig før du er helt sikker på at frosten er væk.

Rudbeckia *Cherry Brandy’ Find den HER

Rudbeckia kan tørres

Rudbeckia kan tørres, både frøstandene når den er afblomstret, men også i fuld blomst. De stærke orangegule blomster bliver efter min mening de smukkeste. Vælg blomster med tykke stilke til tørring, da de ellers bliver for skrøbelige.