Jeg er af den overbevisning at man skal have Akelejer i haven. Der er ikke noget mere opløftende end en have fyldt med dansende skørter i flotte farver. De blomstrer i starten af sommeren og giver løfter om den kommende sæson med al dens frodighed. Jeg elsker bare Akelejer.
Akelejer findes i mange farver, forskellige i højde og drøjde. Jeg er mest til de fyldte, men de helt almindelige er også velkommen.
Frøsåning af Akelejer.
Nogle have mennesker orker ikke Akelejer fordi ’ de frø-sår sig over alt’. Det er sandt, men jeg undgår dette ved at klippe frøstandene når de er afblomstrede. Frøstandene er nemlig rigtig fine i blandede buketter.
Hvis du vil have de fine fyldte sorter skal de sås fra frø, og det kan for noget være en smule omstændigt. Frøene har en udviklingstid på to år inden du kan nyde resultatet.
Nogle Akelejefrø skal have en periode med kulde og andre ikke, for at spirer. Jeg sår for det meste begge typer i drivhuset. Enten i det sene efterår eller også i løbet af vinteren. De får lov til at passe sig selv frem til foråret hvor de begynder at spirer. Herefter prikler jeg i større potter, lader dem vokse sig så store at jeg kan se de godt kan klare sig selv på friland.
Sammel selv frø.
Har du nogle specielle Akelejer du gerne vil have flere af kan du samle frø. Frøstandene skal være brunlige, og en anelse åbne i spidsen, og frøene helt mørke.
Akeleje planterne kan plantes i en gruppe – det skal være af samme sort – og evt. plantes i en stor spand. Jeg planter f.eks to-tre Black Barlow eller Nora Barlow, alt efter hvilke frø jeg gerne vil samle.
Inden blomsterne begynder at springe helt ud, skal du dække dem med et fint net, hvor insekter ikke kan komme ind, men ikke så fint at der ikke kan komme luft igennem. Ellers vil planterne mugner eller får svamp.
Nu skal du så gøre det som insekterne ville have gjort. Bestøve blomsterne så der kommer frø. Det er rigeligt at ryste nettet. På den måde vil pollen fra blomsterne selv fordele sig der hvor det skal. Dette gøres med jævne mellemrum så længe der er blomstring. Når du kan se at alle kronblade er faldet af, fjernes nettet så frøstandene kan tørre. Skulle der stadig være blomsterknopper tilbage, fjernes de så du er sikker på at dine frø er som du ønsker.
Gider du ikke ovenstående, kan du købe Akelejer på en god planteskole. Har du lyst til at prøve kræfter med at så, og måske fremstille egne frø kan du starte med at finde de Akelejefrø du gerne vil dyrke HER