Er du ikke til de høje Cosmos som kræver opbinding, og ikke vil risikere at de tunge blomsterfyldte stilke brækker af i regn og blæst, kan du vælge at dyrke de lave buskede Cosmos.
De er lige så smukke som de høje Cosmos, men de kan gro uden opbinding, og vælter ikke.
Væksten er tættere og mere busket, hvilket ikke betyder at de ikke kan plukkes. Tværtimod. De vil på samme måde sætte nye stilke og kan nydes over en længere periode.
Hvis du er typen der ikke nænner at plukke af dine sommerblomster, skal du bare fjerne de visne blomster, for at fremme mere blomstring – det er vigtigt, for ellers begynder de at sætte frø og stopper sin frodighed.
Alle de lave Cosmos med en højde på 40 – 60 cm er velegnet til at plante i krukker. Fordelen er at de kan flyttes og kombineres med andre krukke beplantninger. Eller du kan plante dem ud i bedene med lave stauder. De store blomsterhoveder og det lette løv er en rigtig fin detalje i haven.
Der findes mange flere end dem jeg viser her. Når du vælger Cosmos til krukker skal du gå efter dem der har max højde på 60 cm.
Frøsåning af Cosmos.
Frø-så fra sidst i marts/april i bakker – hvis du vil prikle, eller i små individuelle potter, og dæk med et fint lag sigtet priklejord. Hold fugtig frem til spiring. Frøene kan også sås på friland fra maj, med en lidt senere blomstring, end de forspirede.
Plant i større potter når de er i vækst. Plant ud på friland, eller i krukker når både jorden og vejret er lunt, og ingen fare for nattefrost.
Nip toppen for mere buskede planter. Dvs. når den første blomsterknop viser sig i midten af planten, nipper du planten 3-4 cm under blomster knoppen. Den ser lidt amputeret ud, men det vare ikke så længe. I løbet af kort tid sætter den nye sideskud, og bliver tæt og frodig med mange blomsterknopper.
Så evt et nyt hold Cosmos sidst i maj start juni. Så har du blomstrende Cosmos frem til frosten.
Rigtig god fornøjelse.