I år er der skåret helt ind til benet hvad sommerblomster angår. Jeg har rigtigt meget lyst til at udvide vores dyrkning af grøntsager. Med den Corona krise vi lige har været igennem, og som stadig lurer i horisonten, er jeg blevet overbevist om at det er en rigtig god ide at dyrke så meget mad som det overhovedet er muligt. Just in case!

Salat
Små salat planter. Sorten ‘Little Gem’.

Pt høster vi en masse hvidløg, som vi bruger som ’forårsløg’ bare med mild hvidløgssmag. Hele haven er fyldte af dem. Historien er nemlig den at jeg sidste år brugte hvidløgsfed som værn mod mosegrise, som vi er plaget af. Mosegrisene forsvinder ikke, men de er knap så aktive i bedene, da de ikke kan lide lugten af hvidløg i deres roden rundt i blomsterbedene.

Hvidløg
Hvidløg mod Mosegrise.

Hver gang der blev plantet en række sommerblomster, blev der plantet en række med hvidløgsfed. Resultatet er en have fyldt med små lækre bundter af hvidløgsstilke. De små fed har nemlig delt sig, så der er i rigelige mængder.

sprøde hvidløg
Små Hvidløg. Klar til at blive snittet.

Der er så mange at vi ikke kan spise dem alle på én gang. De bliver simpelthen finsnittet, delt i mindre portioner og frosset ned til senere brug.

snittede hvidløg
Snittede Hvidløg til fryseren.

Nogle af dem bliver kværnet i en grøntsags hakker og der laves hvidløgs smør. Som også kommer i fryseren. Hjemmelavet hvidløgssmør med forskellige andre urter fra haven er også virkelig lækkert at tilsætte kogte ris, lige inden de sættes på bordet, eller på helt nybagte flutes eller andet brødværk.

hvidløgs smør
Urtesmør med hvidløg til fryseren.

Nu hvor jeg planter til med grøntsager (og blomster), skal hvidløgene op, ellers er pladsen for trang.

Helt at undgå at frøså sommerblomster kan jeg dog ikke prale af. I stedet for 20 planter af hver sort, har jeg kun sået 4-6 stk.

Sommerblomster
Ventende sommerblomster til udplantning.

Så har jeg stadig muligheden for at lave skønne buketter. Det store spørgsmål er nu – hvor skal de plantes henne?